MARİŞ Cumartesi Buluşmaları'nda Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma Stratejileri Ele Alındı (08.05.2021)
Cumartesi Buluşmaları

 

MARİŞ Cumartesi Buluşmaları dijital platformlarda ve orjinal gününde sürüyor. "Tam kapanma" günlerinde gerçekleşen "Şirketin ve Ailenin Geleceği İçin Kurumsallaşma Stratejileri" başlıklı toplantımızın konuğu bu kez KOBİ'ler ve aile işletmeleri denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri olan Ortak Akıl Yönetim Danışmanlık kurucusu Dr. Yılmaz SÖNMEZ oldu. İki saate yakın süren toplantıda MARİŞ üyesi aile işletmeleri temsilcileri, zorlu Covid-19 sürecinde işletmelerini nasıl ayakta tutabileceklerine dair stratejiler hakkında bilgi sahibi olurken, aile şirketlerinde kurumsallaşma ve aile anayasasının önemine vurgu yapıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren MARİŞ Başkanı Abdülkadir AKKUŞ, bir haftadır tam kapanma gereği evlerde olduğumuzu, ümitle vaka ve ölüm sayılarının düşmesini beklediğimizin altını çizerek sözlerine başladı. AKKUŞ, 1 yılı aşkındır süren pandeminin dünya çapında 150 milyonu aşkın vaka ve 3 milyondan ölüme neden olduğunu belirtirken, özellikle aşılama faaliyetlerinin iyimserliği beslediğini vurguladı. Küresel ekonomi ve ticarette öngörülebilirliğin hala tam anlamıyla tesis edilemediğini ve bunun Türkiye ekonomisinin tabana yayılan gücü olan KOBİ'ler ve aile şirketlerinin geleceği için en üst düzeyde risk oluşturduğunu belirten AKKUŞ, aşı milliyetçiliği ve aşı ile ilgili tedarik sıkıntılarına da dikkat çekti.

AKKUŞ, "Unutmayalım ki, Covid-19 ve benzeri krizler, puslu havaları sever. Aile şirketleri için puslu hava; kurumsallaşamama, aile anayasasına sahip olmama ve iç barışı tesis edememektir. Bu enstrümanlara sahip şirketler ise süreci iyi yönetmekte ve krizi bir fırsata çevirmektedir. Bugünkü konuğumuz Dr. Yılmaz SÖNMEZ hocamız, Türkiye'deki aile şirketlerinin güncel ve gerçek sorunlarını iyi tanıyan, kurumsallaşma adı altında hazır elbiseleri değil, her şirketin özgün koşullarını gözeterek çözümler sunan başarılı bir figürdür. Birçok yapısal soruna, bir de Covid-19 krizinin eklendiği bu ortamda, aile şirketlerinin nasıl bir strateji izlemesi gerektiğini bizlerle paylaşacak, bir yol haritası sunacak. Bu vesileyle hepimiz için zor geçtiğini bildiğimiz kapanma sürecinin amacına ulaşmasını, ülkemizde ve dünyada vaka ve ölüm sayılarının düşmesini, tez zamanda Covid-19'un gölgesinin insanlığın üzerinden çekilmesini temenni ediyor, programımızın üyelerimiz için fayda doğurmasını diliyorum.." dedi.

Programın konuğu Dr. Yılmaz SÖNMEZ ise Covid-19 benzeri krizlerin aile şirketleri açısından gerçeklerle yüzleşme fırsatı yarattığını ve şirketlerin böyle krizlerde nasıl ayakta kalması gerektiğine dair gerçek bir öğrenme sürecinden geçtiğini belirtti. "Şirketlerimiz aslında günü birlik yaşıyor. Günü kurtarmaya çalışıyor. Covid-19 bize kral çıplak dedi. Birkaç sektör buradan güçlenerek çıksa da, işletmelerimizin çoğunun durumu içler acısı. Covid-19 olmasa da, böyle devam ederdik ancak dijitalleşmeyi ana gündem yapmazdık. Belki ihracata, e-ticarete, verimliliğe, maliyet yönetimine odaklanmayacaktık. Artık yeni bir süreç bizi bekliyor. Covid-19'dan sonra eski yönetim modeli ve stratejilerimizle yola devam edemeyiz. Oyunun kuralları yeniden yazılıyor. Aslında yazılıyordu da, biz oralı olmuyorduk" diyen Dr. SÖNMEZ, ailenin ve şirketin anayasasının ayrı ayrı yazılması ve her ailenin kendine özgün koşullarının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

Program sonunda MARİŞ Başkanı AKKUŞ, MARİŞ üyesi aile işletmelere muhakkak strateji danışmanlığı ve aile anayasası danışmanlığı hizmeti almaları gerektiğini tavsiye etti. MARİŞ ve Ortak Akıl Danışmanlık arasında danışmanlık hizmetine dair işbirliği sözü verildi.

MARİŞ Cumartesi toplantıları, her ay yeni konukların katılımıyla dijital mecralarda sürecek.

Toplantıyı İzlemek İçin:

https://www.youtube.com/watch?v=u0yqv4lkx_8&t=4754s

 

Dr. Yılmaz SÖNMEZ Kimdir?

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Özel Hukuk Alanında Yüksek Lisans yaptı. BRUSSELS CAPİTAL UNIVERSITY 'de “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma Stratejileri” üzerine doktora yaptı. İstanbul Üniversite'sinde Sosyoloji üzerine akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Yaşam, Aile ve İşletme Koçluğu, NLP, Eğitim Yönetimi, Yetişkinler Psikolojisi, MBA 21.Yüzyıl Yöneticilik, ISO Kalite Yönetimi Baş Denetçi, Proje Hazırlama ve Süreç Yönetimi, AB KOBİ Danışmanlığı Proje Yazımı Eğitimlerini aldı. Farklı sektörlerde üst düzey yöneticilik yaptı. Ortak Akıl Yönetim ve Kurumsallaşma Danışmanlığı Şirketini kurdu. Birçok sivil toplum kuruluşunda aktif görev aldı ve projeler yürüttü. Farklı dönemlerde Yılın Yönetim Danışmanı seçildi. Aile şirketlerinde, Aile Anayasaları ve Kurumsallaşma Stratejileri üzerine uzmanlaştı. Birçok aileye ‘Aile Anayasası’ hazırladı ve kurumsallaşma süreçlerini yönetti.

Uzmanlık Alanları:

  1. Yönetim Danışmanlığı
  2. Kurumsalllaşma Danışmanlığı
  3. Finans Danışmanlığı
  4. Şirketler İçin Yeniden Yapılandırma
  5. Şirket Üst Yapılanmaların Reorganizasyonu
  6. Aile Şirketleri İçin Kurumsallaşma Danışmanlığı
  7. Aile Anayasası Hazırlama
  8. İkinci Kuşağın Yetiştirilmesi ve Devir Süreçleri
  9. Arabuluculuk alanında uzmanlaşmıştır.

Bağımsız Yönetim Kurulu Danışmanlığı hizmeti vermenin yanı sıra Ortak Akıl İş Platformu Başkanlığı, DEİK ve birçok STK üyesi olmakla beraber,Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA AmCham ) Genel Sekreteri, Sivil Toplum Kuruluşları'nda Yönetim Kurulu Kurucu Üyeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Danışmanlığı görevini devam ettirmekledir.

Yayınlanan Kitapları:
1.Sen Bir Hazinesin
2.Öğrenilmiş Çaresizliği Yenmek
3.Sıradaki Lütfen, Ben Aile Şirketi
4.Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma Stratejileri
5.Aile Şirketlerinde Kazananlar ve Kaybedenler

Yönetim ve Kurumsallaşma Danışmanı Dr.Yılmaz SÖNMEZ bilgibirikimi, deneyim ve araştırmalarını yayınlanan kitapları ile paylaşmaya devam etmektedir.

Tarih: 16.05.2021