MARİŞ Sektör Buluşmaları'nda Libya Pazarındaki Son Gelişmeler ve Fırsatlar Ele Alındı (20.04.2021)
Cumartesi Buluşmaları

 

Mardin iş dünyasının çatı kuruluşu MARİŞ'le özdeşleşmiş olan geleneksel Cumartesi Buluşmaları, dijital platformda ve her ay yeni bir temayla sürüyor. MARİŞ tarafından bu kez "Sektör Buluşmaları" üst başlığıyla düzenlenen dijital toplantı kapsamında DEİK Türkiye - Libya İş Konseyi Başkanı ve Türkiye'nin 500 Büyük İhracatçısından biri olan Karanfil Group'un Yönetim Kurulu Başkanı sıfatlarıyla Libya pazarında yıllardır faaliyet gösteren Mardinli girişimci Murtaza KARANFİL konuk edilirken, Libya'da son gelişmeler ve fırsatlar ele alındı. 

Toplantının açılışında kendisinin de, Laleli'den Libya'ya ilk ihracatını 1980'li yılların sonunda gerçekleştirdiğini ifade eden MARİŞ Başkanı Abdülkadir AKKUŞ, Mardinli iş insanlarının Mardin'in dünyaya açılan kapısı olduğunu belirtti ve dünyanın her noktasına uçan bir uçakta ticaret amacıyla seyahat eden bir Mardinli iş insanına rastlamanın mümkün olduğuna dikkat çekti. "Mardinli üretir, geliştirir ve ürettiği ürünü ticarileştirerek ekonomik bir değere dönüştürür. Hemşehrimiz bilim insanı Aziz Sancar'ın da dediği gibi, "Mardinli yeteneğe ya da şansa değil, çalışmaya inanır. Türkiye'ye kazandırır, dünyaya meydan okur"  diyen AKKUŞ, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugünkü konuğumuz, Mardin'den çıkmış ve dış ticaret-kargo sektöründe kurduğu Karanfil Group markasıyla başta Libya olmak üzere Türkiye'nin geleneksel hinterlandında yükselen bir oyuncuya dönüşmüş Murtaza Karanfil de şüphesiz böyle bir figürdür. Karanfil, Libya'da yeni kurulan hükümetle en üst düzeyde ilişkiler geliştirdiği gibi, orada önemli bir lojistik merkezinin kurulması yönünde de çalışmalarını sürdürmektedir"

MARİŞ üyelerinin üçte birine yakının özellikle Beyazıd ve Laleli bölgesinde dış ticaret-kargo ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösterdiğinin altını çizen AKKUŞ, yine MARİŞ üyelerinin en çok ihracat yaptığı pazarların sırasıyla Irak, Cezayir ve Libya olduğunu belirterek bugünkü konukları Sn. KARANFİL'in aktaracağı güncel bilgilerin bu açıdan da önemli olduğuna vurgu yaptı. MARİŞ Başkanı AKKUŞ, kendilerini kırmayarak MARİŞ üyeleriyle buluşan Murtaza KARANFİL'e bir kez daha teşekkür etti.

 

Libya'da Bereket Var

Toplantının konuğu; DEİK Türkiye - Libya İş Konseyi Başkanı ve Karanfil Group Yönetim Kurulu Başkanı sıfatlarının yanı sıra Türkiye- Libya İş Adamları Derneği Başkanlığı görevini de yürüten Murtaza KARANFİL ise, Mardin Nusaybin'de başlayan girişimcilik hikayesinde kırılma noktalarının başında 1987 yılında Laleli'de Libyalı ve Cezayirli iş insanlarıyla tanışması geldiğine vurgu yaparken, "Bizim Libya sevdamız eskidir. Bugün Karanfil Group olarak Libya ve Cezayir'e 70-100 milyon dolar arası bir ihracatımız var. Ülkenin nüfusu 6 milyon gibi gözükebilir ama nüfusunun çok üzerinde ürün alır. Libya bölgenin Afrika'ya açılan kapısıdır" derken, Mardinli iş insanlarının Arapça bilmeleri nedeniyle pazara kolay erişebildiğine ve Beyazıd-Laleli bölgesinde iş yapan her Mardinli'nin geçmişte muhakkak Libya'nın bereketinden faydalanmış olduğuna vurgu yaptı; "Mardinli iş insanlarının avantajı Arapça bilmesidir. Bu nedenle Libya, Cezayi pazarlarına hızlı girmiştir. Ancak pandemi nedeniyle seyahat kısıtlamaları, ikili ilişkilere dayalı ticaret yapan Ortadoğu-Afrika dünyasına erişimimizi kısıtlamıştır". 

Libya'da Güvenlik Sorunu Yok

"2011'de Kaddafi'nin baskıcı rejiminin devrilmesinden sonra ülke ciddi çalkantılarla karşı karşıya. Bu açıdan Arap Baharı, işlerin daha kötüye gitmesine neden oldu. Bu durum gerek kamu gerekse özel sektörde bir deneyim eksikliğine sebebiyet veriyor. Bugün Türkiye'nin Libya'ya 2 milyar dolar civarında ihracatı var. Ancak ülkede 100-120 milyar dolar civarında bir para var. Dolayısıyla Libya'da, Türkiye'nin de desteğiyle, kurumsal altyapı yerleşirse 10 milyar dolar ihracat yapmak işten bile değil"  diyen KARANFİL, Libya'da yapısal siyasi ve ekonomik sorunların süreceğini, ülkenin düzeleceği günleri beklemeden fırsatlara odaklanılması gerektiğini belirtti. Kendisine en çok güvenlik endişesiyle ilgili sorular sorulduğunu, oysa ki ülkede iş yapmak isteyen Türkler için güvenlik sorunu olmadığını ve işini iyi yapan, hizmet eden Türk tüccarların Libyalılar tarafından korunacağını belirten KARANFİL, Türkiye'nin askeri deniz, hava ve kara üsleriyle ve askeri varlığıyla Libya'da güvenliği sağlayan unsurların başında geldiğinin altını çizerek, bu durumun kalıcılığı için orada bir ticaret üssü kurulması gerektiğine vurgu yaptı.

"Bu nedenle biz orada bir lojistik üs projesini yürürlüğe koymuş durumdayız. 50 bin m2'si kapalı alan olmak üzere, 150 bin m2 alan tahsis edildi. Mali değerlendirme aşamasında olan bu proje için devletten teşvik kullanmıyoruz"  diyen KARANFİL, 10 milyar dolar ihracat hedefi ve pazarda Türk özel sektörünün tutunması için bu projenin hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Libya'da İnşaat ve Konut Sektörü Büyük Fırsatlar Sunuyor

Murtaza KARANFİL, güvenlik sorunu nedeniyle ülkede güvenli site-konut inşaatlarına büyük ihtiyaç olduğunu belirtirken, Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışına ilk kez 1972 yılında Libya'dan açıldığını söyledi. Bu açıdan Libya ile 48 yılda toplam 29 milyar dolar değerinde proje hacmine ulaşıldığının altını çizen KARANFİL, bu hacmin çok yetersiz olduğunu ve Türk özel sektörünün inşaatın yanı sıra petrol, petro-kimya, madencilik gibi katma değerli sektörlere yönelmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ülkede kur istikrarının sağlandığını ve Dibeybe Hükümeti'nin dünyayla ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde girişimlerinin olduğunu söyleyen KARANFİL, Türk özel sektörünün bu durumu lehine çevirmesini arzu ettiklerini belirtti.

Dış Ticaret ve Kargo Sektörü İçin Dönüşüm Şart

Programda ele alınan bir diğer husus kargo-dış ticaret sektörünün geleceği olurken, Doğu Bloku'nun yıkılmasından sonra Beyazıd-Laleli bölgesinde günün şartlarına göre oluşan kargo ticaretinin bugün yasal zemine oturtulması gerektiğine vurgu yapan KARANFİL, mevcut durumda haksız rekabete ve kayıtdışılığa neden olan zemine işaret etti. Bu doğrultuda uzmanlara bir rapor hazırlattıklarını belirten KARANFİL, "kargo firmaları için devletten çalışan sayısı, depo kalitesi vb. standartlar ışığında ve ülke bazlı ruhsatlandırma" yönünde bir talepleri olduğunu ancak bu sayede sektörün kurumsallaşarak Türkiye'nin cari açığını kapatabileceğini söyledi. 

Bir saati aşkın süren program soru-cevap kısmıyla tamamlanırken, Murtaza KARANFİL MARİŞ üyelerinin Libya pazarındaki fırsatlara erişimi açısından her zaman desteğe hazır olduğunu bir kez daha hatırlattı.

MARİŞ Cumartesi toplantıları, her ay yeni konukların katılımıyla dijital mecralarda sürecek.

 

Toplantıyı İzlemek İçin:

https://www.youtube.com/watch?v=u0yqv4lkx_8&t=4754s

Tarih: 21.04.2021